Στην επαγγελματική μας καθημερινότητα συναντάμε ανθρώπους που διανύουν κρίσεις, συναντάμε ανθρώπους που βρίσκονται σε αδιέξοδα και κάθε φορά το ίδιο αμείλικτο ερώτημα επανέρχεται : πώς μπορούμε συμβάλλουμε στην αλλαγή ιδιαίτερα όταν η τρέχουσα πραγματικότητα είναι τόσο αποθαρρυντική και οι συνθήκες δεν δικαιολογούν την εμφάνισή της;
Η συστημική προσέγγιση και η συστημική οικογενειακή θεραπεία αποτέλεσε ένα νέο επιστημονικό παράδειγμα και μια εναλλακτική πρόταση στο πεδίο των ψυχοκοινωνικών και ψυχιατρικών πρακτικών.
Αν και θα μπορούσα να αναφερθώ σε πολλές σημαντικές και ενδιαφέρουσες πτυχές της συστημικής προσέγγισης, θα ήθελα να σταθώ στις θεωρήσεις σύμφωνα με τις οποίες ‘συν-κατασκευάζουμε’ την πραγματικότητα.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την άποψη, αν και ‘αποτελούμε μέρη ενός διασυνδεδεμένου όλου’, αν και δρούμε μέσα σε συστήματα, σε πλαίσια που ασκούν επιρροές πάνω μας μέσω των κανόνων και των νόμων που τα διέπουν, αυτό που μας συμβαίνει προκύπτει από την αλληλεπίδραση των επιρροών που ασκούνται πάνω μας και από τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε αυτές τις επιρροές.
Αυτή η αντίληψη προέχει για εμάς γιατί ενέχει για τα ανθρώπινα συστήματα μια δυναμική ‘απελευθερωτική’. Ένας νέος χώρος αποκαθίσταται στο άτομο και στην ευθύνη του.
Η συστημική προσέγγιση υπογραμμίζει, βέβαια, πως δεν μπορούμε να κατανοήσουμε αυτό που συμβαίνει σε κάποιον χωρίς να σκεφθούμε με κυκλικό τρόπο τη σχέση ανάμεσα σε αυτό που του συμβαίνει και σε αυτό που συμβαίνει σε κάποιον άλλο. Δεν αγνοεί επίσης ότι στοιχεία γενετικά, οργανικά, βιολογικά, στοιχεία που συνδέονται με την παιδική ηλικία, με κάθε είδους πλαίσιο μπορούν να παίξουν ένα ρόλο.
Ωστόσο, σκέπτομαι συστημικά δεν σημαίνει πως αναγάγω ο,τιδήποτε συμβαίνει στα συστήματα που ενεργούν πάνω μου χωρίς να έχω κανένα περιθώριο ελευθερίας. Το άτομο στην υποκειμενική του διάσταση επανέρχεται στο προσκήνιο και αν και υφίσταται εξωτερικούς περιορισμούς μπορεί να νοηματοδοτεί τον εαυτό του, τον κόσμο και να ενεργεί.
Με αυτή την οπτική και σε ένα πλαίσιο συν-εργασίας, το Ινστιτούτο μας προτείνει και αναπτύσσει διάφορες δραστηριότητες, θεραπευτικές, συμβουλευτικές, εκπαιδευτικές, ερευνητικές με στόχο την ανάδυση νέων δυνατοτήτων και εναλλακτικών για τα μέλη κάθε ανθρώπινου συστήματος.
Υπενθυμίζοντας ότι ο Ηeinz von Foerster έλεγε ‘να δρας πάντα με τέτοιον τρόπο ώστε να πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των πιθανών επιλογών σου’, θα πρόσθετα ότι αυτή η απόφαση είναι ήδη μια επιλογή.
Η Υπεύθυνη του Ινστιτούτου
Έλενα Καρκαζή
Κλινική ψυχολόγος , Μsc Universite Paris VIII, Msc Universite Paris X
Οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια
Συστημική επόπτρια & εκπαιδεύτρια
Mέλος EFTA-CIM, EFTA-TIC, ΑΜΙS, ΣΕΒΕ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 14,ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΚ 546 42
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2310903035