Ινστιτούτο Συστημικής προσέγγισης & Οικογενειακής θεραπείας

Τι είναι το ζευγάρι;  H συνύπαρξη δυο ατόμων ή κάτι παραπάνω από αυτό;

Όταν δυο άτομα συναντιούνται και ‘γίνονται ζευγάρι’, όπως συνηθίζουμε να λέμε, μοιράζονται μια ιδέα· αυτή που τα δυο άτομα συνδημιουργούν, την ιδέα ενός ζευγαριού που θα ήταν ‘το δικό τους’. Το νόημα που δίνουν σε αυτή τη σχέση τους συνήθως εξιδανικεύεται στη φάση του ερωτικού μαγέματος αλλά βαθμηδόν, όταν η σχέση εδραιώνεται και σταθεροποιείται, αυτή η ιδέα παίρνει πιο ρεαλιστικές μορφές και αποκτά εκείνη την ιδιαίτερη χροιά  που χαρακτηρίζει τη σχέση.

Συχνά, όμως, επειδή κρίνεται σημαντικό από τα μέλη του ζευγαριού να εμμένουν σε αυτή τη σχέση, μερικά ζευγάρια βυθίζονται στα ‘βαλτωμένα νερά’ του ανήκειν. Η προσωπική φιλοδοξία του κάθε συντρόφου να πετύχει κάποιους στόχους ή η παρουσία των παιδιών μπορεί να βιωθούν ως κίνδυνος για το ζευγάρι. Η σχέση συνεχίζεται αλλά δεν θεωρείται θετική για το άτομο.

Στο σεμινάριο αυτό  θα συναντήσουμε το ζευγάρι στη γέννηση του, ξεκινώντας από τον μύθο του Ανδρόγυνου, θα το ακολουθήσουμε στη μετέπειτα πορεία του και θα δούμε πώς το ζευγάρι συνδιαλέγεται με το νόημα που δίνει στην ίδια του την οντότητα  στις διαφορετικές φάσεις της εξέλιξής του και στις αναπόφευκτες κρίσεις του. Θα μας απασχολήσουν και οι δυο πλευρές του νομίσματος:

  • o δεσμός και η διαφορετικότητα,
  • το ανήκειν και η ατομικότητα.

Tέλος, θα ασχοληθούμε με τις παράδοξες εκείνες περιπτώσεις όπου οι πρώην, πλέον, σύντροφοι εξακολουθούν να είναι γοητευμένοι από τη δύναμη του δεσμού, της ιστορίας, της μοναδικότητας που κατασκεύασαν από κοινού…και συνεχίζουν να την κατασκευάζουν ακόμη και μέσα από το χωρισμό, το διαζύγιο.

Tο σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε κάθε επαγγελματία που εργάζεται με ζευγάρια, σε φοιτητές και εκπαιδευόμενους που ασχολούνται με τη συμβουλευτική ή τη θεραπεία ζευγαριών και με την οικογενειακή θεραπεία.  Απευθύνεται επίσης σε κάθε άτομο που έχει σχετικά ερωτήματα ή που επιθυμεί να καταλάβει τι συμβαίνει στη δική του ζωή με το/τη σύντροφό του.

Συντονίστρια :
Έλενα Καρκαζή,
Κλινική ψυχολόγος, Οικογενειακή θεραπεύτρια
Συστημική επόπτρια & εκπαιδεύτρια

Διοσκούρων 14 – 54642 Θεσσαλονίκη, 2310 903035
www.systimikiskepsi.gr

Η αντιγραφή απαγορεύεται !