Ινστιτούτο Συστημικής προσέγγισης & Οικογενειακής θεραπείας

Η Έλενα Καρκαζή, είναι ιδρύτρια και Υπεύθυνη του Ινστιτούτου Συστημικής Προσέγγισης & Οικογενειακής Θεραπείας στη Θεσσαλονίκη. Είναι κλινική ψυχολόγος (Université Paris VΙΙΙ) με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική ψυχολογία και ψυχοπαθολογία (Paris VIII) και στις Παιδαγωγικές Επιστήμες (Paris X). 

Μετεκπαιδεύθηκε στο Παρίσι με τον Ρr Mony Elkaim, ιδρυτή και για πολλά χρόνια Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA), στη Συστημική και Οικογενειακή Θεραπεία καθώς και στη Συστημική Προσέγγιση της Εποπτείας και της Εκπαίδευσης Ψυχοθεραπευτών. 

Εργάστηκε στο Παρίσι με άτομα, ζευγάρια, οικογένειες και ομάδες στους φορείς : Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας Espace Famille 92, Υπηρεσία Σχολικής και Κοινωνικής ενσωμάτωσης Παιδιών με Αυτισμό SISS της Εθνικής Εταιρίας APPEDIA, Ίδρυμα Notre Dame de Joie. Ήταν Επόπτρια της Υπηρεσίας Κοινωνικών Ερευνών (SES) του Οργανισμού Προστασίας Παιδιών και Εφήβων στις Βερσαλλίες. Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα εργάστηκε σε διαφορετικές ψυχοκοινωνικές δομές υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, σε υπηρεσίες που υποδέχονταν ανήλικους με παραβατική συμπεριφορά, σε φορείς υποστήριξης χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών. Υπήρξε Υπεύθυνη της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, Ιδρύτρια και Υπεύθυνη του Τμήματος Οικογενειακής Θεραπείας στην Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών. 

Σήμερα δραστηριοποιείται ως οικογενειακή θεραπεύτρια στο Ινστιτούτο Συστημικής Προσέγγισης & Οικογενειακής Θεραπείας και παρέχει τις υπηρεσίες της ως πραγματογνώμονας στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για ζητήματα που άπτονται του Οικογενειακού Δικαίου. Eίναι επιστημονικά υπεύθυνη του πιστοποιημένου εκπαιδευτικού προγράμματος στην Συστημική Προσέγγιση & Οικογενειακή Θεραπεία που προσφέρεται στα πλαίσια του Ινστιτούτου. Επίσης, διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και συνεργάζεται με τα τμήματα Ψυχολογίας, Παιδαγωγικών του ΑΠΘ, του Παν/μίου Θεσσαλίας, με Εκπαιδευτικά Ινστιτούτα και κοινωφελείς οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως εκπαιδεύτρια και επόπτρια. 

Διοργανώνει κύκλους επιστημονικών συναντήσεων και ανταλλαγών με προσκεκλημένους συστημικούς οικογενειακούς θεραπευτές από τo εξωτερικό με θεματικό άξονα ‘Συστημική Θεραπεία : θεωρίες και πράξεις’. Συμμετέχει σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια Συστημικής Οικογενειακής Θεραπείας και αρθρογραφεί σε αντίστοιχα επιστημονικά περιοδικά. 

Είναι Ιδρυτικό μέλος της Αssociation Méditeranéenne d’Intervention Systémique, Μέλος της Εuropean Family Therapy Association και ήταν Πρόεδρος της Συστημικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδας.

Η αντιγραφή απαγορεύεται !